paź 27 2015

Jak zrzucić zbędne kilogramy


Komentarze: 0

Witajcie!

 
Zapraszam Was dzisiaj do przeczytania mojego debiutanckiego posta, w którym przedstawię Wam swoje sposoby na zrzucenie zbędnych kilogramów po zimie.
 
Przede wszystkim nie warto się głodzić i rezygnować ze standardowych 5 posiłków. Taka "dieta" nawet jeśli okaże się skuteczną, to z pewnością nie na dłuższą metę. Prędzej czy później brzuszek powróci do nas niczym bumerang, być może nawet ze zdwojoną siłą. Wówczas bowiem spalamy mięśnie, a nie tłuszcz. Jedyne wyrzeczenie, jakiego musimy niezwłocznie dokonać, to pozbycie się z naszego życia przekąsek. Chyba większość z nas lubi podjadać, przegryzać. Podobno dźwięk chrupania jest działa uspokajająco. Warto może zastanowić się nad jakimiś substytutami, np. jabłkiem czy suszonymi owocami. Najważniejszą jednak zasadą, której Polacy często nie chcą przyjąć do wiadomości, to jedzenie mniej, a częściej. 
 
Jeśli planujecie jakąś wiosenną dietę, to pamiętajcie, żeby nie osadzać jej na jednym produkcie. Modnymi ostatnio stały się metody odchudzania, które zawierają w sobie tylko jedno warzywo. Taki sposób nie powinien być przez nas stosowany, gdyż nie pozwala naszemu organizmowi uzbroić się w odpowiednie składniki, witaminy. Powinniśmy jeść wszystkiego po trochu. Szczególnie możemy się nastawić na sałatki, ale musimy pamiętać, aby nie dodawać do nich tak wysokokalorycznego majonezu czy sosu czosnkowego, który jest napompowany kaloriami.
 
Dziennie powinniśmy zjadać ok. 3 owoców. Kierujmy naszą uwagę w stronę tych najbardziej soczystych, np. arbuzów, unikajmy natomiast chociażby bananów, które w 100 g mają ok. 60 kcal. Zrezygnujmy też ze smażonych potraw na rzecz gotowanych, które są zdrowe i pożywne.
 
Zatem najlepszą drogą do świetnej sylwetki wiosną jest jedzenie mniej, ale częściej produktów, które mogą nam dostarczyć jak najwięcej wartościowych składników: warzywa, owoce, mięso, nabiał, produkty zbożowe. Aby zjeść mniej wypijcie szklankę wody z cytryną przed obiadem. Nie zapominajcie też o śniadaniu, które często pomijamy podczas naszego szybkiego i stresującego trybu życia.
 
Wiadomo, że każdy z nas powinien sobie dopasować jadłospis do własnych potrzeb. Powinniśmy jeść co ok. 3 godziny. Najlepszym wyjściem byłyby udanie się do dietetyka, który ułożyłby odpowiedni do naszych indywidualnych potrzeb jadłospis, jednak jest to dość kosztowne rozwiązanie, dlatego zawsze można spróbować samemu sobie taki skonstruować.
 
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz